Vona Gábor Székelyudvarhelyen: Az autonómia a megbékélés záloga

Vona Gábor Székelyudvarhelyen: Az autonómia a megbékélés záloga

Zsúfolásig megtelt a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncertterme azon a lakossági fórumon, amelyet Vona Gábor tartott szombat este. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kijelentette: amennyiben kormányra kerülnek, megpróbálják megértetni Bukaresttel, hogy Székelyföld autonómiája, amelyért a Jobbik is következetesen kiáll, nem a konfliktus forrása, hanem a megbékélés záloga.

Az egybegyűlteket Nemes Csaba Zoltán, a Jobbik udvarhelyszéki szervezője köszöntötte, majd Bencsik János, a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének alelnöke tartott rövid felvezetőt. Mint elmondta, a napot Kolozsvárott kezdték egy kétnyelvű, magyar–román sajtótájékoztatóval, ezt délután egy marosvásárhelyi utcafórum követte, ahol parázs vita alakult ki a résztvevők között.

Bencsik János leszögezte, bár a Jobbik külhoni magyaroknak szóló programja interneten bárki számára elérhető, a személyes találkozásokat semmi nem pótolja.

A kabinetalelnök kitért azokra a nemzetpolitikai eredményekre, amelyeket az elmúlt nyolc évben a magyar kormány a Jobbik javaslatára és támogatásával valósított meg, ilyen volt többek között a szavazati joggal járó kettős állampolgárság, a Trianon-emléknap, a határon túli osztálykirándulások, valamint a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési terv.

Kiemelte: Vona Gábor nem csak kampánykörutakra jár Erdélybe, hanem magánemberként is sokszor megfordul itt, Csíksomlyóra sem a kamerák előtt pózol, mint más politikusok, hanem székely–magyar testvéreivel együtt áll a nyeregben.

„Tudom, hogy többen vegyes érzésekkel jöttek el, vannak, akikben kételyek, ellenérzések vannak. Azért jöttem, hogy beszélgessünk egy jót, hogy magyar a magyarnak egymás szemébe nézve elmondhassa gondolatait” – jelentette ki elöljáróban Vona Gábor. A legerősebb magyarországi ellenzéki párt elnöke emlékeztetett: 2004-ben a Jobbik is küzdött a határon túliak magyarok állampolgárságáért, s a székelyudvarhelyi fórumon is arra buzdította a jelenlévőket, éljenek szavazati jogukkal, vegyenek részt az április 8-ai választáson.

Vona elmondta, a felmérések szerint egy hónap múlva csak a Jobbik szorongathatja meg a kormánypártot. Az a Jobbik, amely nemzeti pártként felelősséget érez és kormányra lépése esetén is felelősséggel viseltetne a határon túli magyarok sorsáért.

„Nem a Jobbik kapja az erdélyi magyarok szavazatainak többségét, ebben biztos vagyok, de kötelességem itt lenni, kötelességem egy nemzeti párt jelöltjeként ismertetni programomat. Nem szavazóként tekintek az erdélyi magyarokra, hanem testvéreimként” – jelentette ki Vona.

Hozzátette: nem kívánnak változtatni a jelenlegi kormány nemzetpolitikáján, továbbra is kiállnak a kettős állampolgárságért s a határon túliak szavazati jogáért. Utóbbiról szólva sajnálatát fejezte ki, amiért Magyarországon ma újra napirendre került ez a kérdés.

„Azon viszont változtatnánk, hogy az erdélyi magyarság pártjai ne legyenek függő viszonyban a magyar kormánnyal. Mi partnerséget ajánlunk, nem kívánjuk őket függőségben tartani, mindenkivel partnerségre törekszünk. Fontos lenne, hogy ne Budapest mondja meg az itteni embereknek, hogy mit tegyenek, hanem az itt élők mondják meg, mit szeretnének” – vázolta a pártelnök. Hozzátette: a határon túli magyarságnak nyújtott támogatások nagyobb átláthatóságot kellene élvezzenek, hogy ezeket senki ne kérdőjelezhesse meg.

Hírdetés

A székelyföldi autonómia törekvésekről szólva elmondta: ebben sajnos nem történt érdemi előrelépés, Magyarországon is jobbára csak zárt üléseken beszélgetnek Székelyföld önrendelkezéséről, miközben a világ nem tud ezekről, s a román-magyar kétoldalú tárgyalásokon is „elfelejtődik” ez a kérdés. „Fontos lenne elvinni a nagyvilágba az autonómia ügyét, amihez viszont szövetségeseket kellene találni, hiszen egy isztambuli tüntetést leszámítva, amikor előadásom után török egyetemisták székely zászlóval vonultak a román nagykövetség elé, egyetlen országban sem követeltek autonómiát a székelyeknek” – emelte ki Vona Gábor.

A miniszterelnök-jelölt az őt ért vádakról szólva elmondta: erős kritikával figyeljék, de talán jobb, ha el sem hiszik, amit róla terjeszt a kormánypropaganda, hiszen volt ő már homoszexuális (két napra rá, hogy megkérdezte Orbán Viktortól, kicsoda Mészáros Lőrinc), szemöldökcsipesz-használó, terrorista és Allah-imádó is.

Utóbbiról elmesélte, hogy 2013-ban azon az isztambuli egyetemen, amelyen egyébként Orbán Viktor is díszdoktori címet kapott, az Országgyűlés magyar-török baráti tagozatának elnökeként tartott előadást, amelyet – szokása szerint – azzal zárt, hogy Attila unokái vagyunk, akik nem félnek semmitől, csak a Jóistentől. „Megkértem a tolmácsot, fordítsa le nekem ezt a mondatot, hogy kedvességből törökül mondhassam el a hallgatóságnak. Ismert: törökül Allahnak nevezik Istent. Így lettem Allah-imádó, noha római katolikus vagyok, s kérdem: ha németül mondom ezt a mondatot, akkor most Gott-imádó lennék?”

Vona leszögezte: a kormánypropaganda ellenére akkor sem lesz bevándorló ország Magyarország, ha a Jobbik nyeri a választásokat. „A kerítés felállítását is a jobbikosok javasolták először, s a határzár felállításához szükséges kétharmadot is a Jobbik támogatásával kapta meg a Fidesz. Nem akarjuk lebontani a kerítést, sőt, visszaállítanánk a határőrséget is, hiszen az ők dolguk a határvédelem. Mi is határozottan visszautasítjuk a kvótákat, mi is megvédjük az országot a migrációtól!

Ne jöjjenek hozzánk azok, akik nem tudnak beilleszkedni a mi társadalmunkba, a háborús menekülteket fogadják be a szomszédos, gazdag muszlim országok” – javasolta a közönség tetszését elnyerve a pártelnök. Hozzátette: a kormánypropaganda dacára már fogadott be migránsokat a magyar kormány, s mint utólag kiderült, van közöttük jó pár bűnöző, embercsempész is.

Vona szerint nem az a választás tétje, hogy Magyarország bevándorló, hanem hogy kivándorló ország lesz-e. Elmennek a fiataljaink, s ez sajnos egyre súlyosabb probléma. „Orbán Viktor azt mondja, kalandvágyból mennek el fiataljaink, holott ma ahhoz kell kalandvágy, hogy otthon maradjanak” – tette hozzá.

„ Ez egy történelmi ígéret, egy 21. századi igény. Manapság mindenkinek van joga Európában, miért éppen a székelyeknek ne lehetne?”

Vona Gábor – aki a magyarországi pártok elnökei közül elsőként írta alá a Minority Safe Pack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – az autonómia kérdésére visszatérve hangsúlyozta: végre meg kellene értetni Bukaresttel, hogy az autonómia nem a konfliktus forrása, hanem a megbékélés záloga. „ Ez egy történelmi ígéret, egy 21. századi igény. Manapság mindenkinek van joga Európában, miért éppen a székelyeknek ne lehetne?” – tette fel a kérdést.

A több mint kétórásra nyúlt fórumon – lakossági kérdésre válaszolva – kijelentette: „Én sem szeretem Soros Györgyöt, nem voltam sohasem az ösztöndíjasa, soha életemben nem láttam. Nem szeretem, amit képvisel, és minden politikai erőmmel küzdeni fogok azért, hogy ne következhessen be az, amit ő képvisel.”

Vona Gábor úgy látja, Magyarországon egyre inkább érik a kormányváltó hangulat, főleg a fiatalok körében, de megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a Fideszt egyedül a Jobbik tudja leváltani. „Hála Istennek Gyurcsány Ferenctől nem kell tartani” – mondta a jelenlévők derültségére a pártelnök.

A kérdezz-felelek során néhány jelenlévő indulatoktól sem mentesen szegezte kérdését a pártelnöknek, aki rövid, tömör válaszaiban leszögezte: „Arra kérem Önöket, április 8-ig hallgassanak meg mindenkit, hiszen ha eljutunk odáig, hogy meg sem hallgatjuk egymást, akkor Gyurcsány Ferenc győzött! Nem kell mindenben egyetértenünk, csak tudnunk kell egymás szemébe nézni, s tisztelni a másikat” – jelentette ki Vona Gábor, s zárásként azt ígérte, amennyiben kormányra kerülnek, mindent megtesznek, hogy azoknak is bizonyítsanak, akik most nem őket támogatják.

SZ. N. – itthon.ma


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »