Washington az izraeli légierőre hárítja a szír hadsereg ellen elkövetett légicsapásokat

Washington az izraeli légierőre hárítja a szír hadsereg ellen elkövetett légicsapásokat

A három nappal ezelőtti  légicsapás, amelyben több mint ötven szír katona vesztette életét Kelet-Szíriában, Izrael, nem pedig az Egyesült Államok műve, nyilatkozta egy amerikai tisztviselő a CNN-nek hétfőn.

Egy amerikai forrás pedig azt mondta az AFP-nek:

Damaszkusz az Egyesült Államok vezette koalíciót vádolta a június 17-én késő este végrehajtott támadásért az iraki határ melletti Al-Hari ellen, melyet a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei felügyelnek.

Egy iraki félkatonai erő szerint harcosaik közül 22 megöltek a bombázásban, és szintén az Egyesült Államokat vádolta a támadás végrehatásával.

“Amerikai repülőgépek két irányított rakétát lőttek ki a Hasd al-Shaabi egységek rögzített helyzetére a szíriai határnál, 22 embert megölve és 12 megsebesítve,” – nyilatkozta az iraki csoport egyik vezetője.

Az Egyesült Államok tagadta, hogy a támadás idején koalíciós légi járművek voltak a területen.

Hírdetés

Izrael nem kívánta kommentálni a történteket, bár az eddig Izraelnek tulajdonított szíriai légicsapások többségükben Szíria Izrael és Libanonnal közös határánál zajlottak.

Egy vasárnapi kabinet ülésen Benjamin Netanyahu miniszterelnök fenyegetett, hogy Izrael közbe fog lépni Irán és megbízottjai katonai jelenlétének megszilárdítása ellen mind a szíriai határ közelében, mint mélyen Szíriában.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja beszámolója szerint

“legalább 30 iraki harcos és 16 szíriai, köztük katonák és lojalista milíciák tagjai voltak.”

Deir Ezzorban egy katonai forrása azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a harci repülőgépek “közös iraki-szíriai pozíciókat támadtak Al-Hariban”.

Orientalista.hu – Zenobia Újkelet nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »