Zacher: van, hogy a normális tizenötszörösét veszik be

Drámai a helyzet gyógyszerfüggőség terén, csak az Egyesült Államokban évente 26 ezren halnak be a nem rendeltetésszerűen szedett gyógyhatású készítmények által kiváltott szövődményekbe. Európában sem rózsás a helyzet, egyre többen szednek rendszeresen nyugtatókat, a szorongásos vagy akár depressziós panaszaikra.

Az M1 vasárnap esti műsorában elhangzott adatok nem teljesen pontosak, hiszen egy olyan kérésre, hogy milyen gyógyszert szedünk, még egy anoním felmérés esetén sem válaszolna a legtöbb ember – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus.

Mint azt felsorolta, Magyarországon altatót, nyugtatószert 70 ezren, hashajtót 100 ezren, orrcseppet 25 ezren használhatnak rendszeresen. Erről nem nagyon beszélünk, pedig nem kellene elhallgatni.

Mint elmondta, az opiát-típusok itthon nem okoznak annyira gondot, mint az Egyesült Államokban, ahol a legfrissebb felmérések szerint naponta 90-en halnak meg az ilyen típusú szerek (heroin-félék, fájdalomcsillapítók) miatt.

Zacher úgy fogalmaz: nagyon sokan úgy tesznek ma itthon, hogy jön a probléma, beveszik, a hatásuk alá kerülnek, majd ha elmúlik a hatás, jöhet a következő, az azután következő, kialakul az addikció, aztán hiába lesz kicsit robotzsaru, működik a rendszer.

Mint elmondta, vannak olyan betegei, akik a normális, előírt adag akár tizenötszörösét is beveszik nyugtatóból.

Nem beszélünk a problémákról, sem a gyógyszerekről

Beszélt arról is, hogy hihetetlen mennyiségű hashajtó fogy ma Magyarországon, de nem tudni, pontosan mennyi, ugyanis ezek nem vénykötelesek – ismertette a gyanúját. Hozzátette: tabutéma az emésztés, az emberek nem beszélnek az ezzel kapcsolatos problémáikról sem.

Az orrcseppel kapcsolatban is azt emelte ki, hogy az azok túlzó használat sem a közbeszéd része, ellenben komoly népegészségügyi problémákat vet fel.

Végezetül úgy fogalmazott: fontos az információátadás felelőssége a lakosság számára, hiszen a magyar lakosság nagy része két úton szerzi be a gyógyszerekkel kapcsolatos információkat: vagy a szomszéd nénitől, vagy Dr. Google-tól.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »