Zimbabwei puccs – Nem mondott le Mugabe

Zimbabwei puccs – Nem mondott le Mugabe

HARARE. A várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását vasárnap esti televíziós beszédében Robert Mugabe zimbabwei államfõ, és közölte, hogy õ fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán.

A hadsereg által házi õrizetbe vett 93 éves vezetõt a kormánypárt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága vasárnap leváltotta pártelnöki tisztségébõl, és bejelentették, hogy ha hétfõ délig nem mond le az államfõi tisztségrõl, kedden a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást.   

Mugabe vasárnap tárgyalt a katonai vezetõkkel, és az elnöki hivatal egyik nevének elhallgatását kérõ illetékese a televíziós beszéd elõtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfõ beleegyezett a lemondásba.   

"A kongresszus néhány hét múlva összeül. Én fogok elnökölni a vitán" – mondta Mugabe általános meglepetésre.   

A televízióban mondott esti beszédében Mugabe elismerte, hogy bírálja õt pártja, a hadsereg és a közvélemény, de nem beszélt az esetleges lemondásáról.   

A zimbabwei háborús veteránok vezetõje, Chris Mutsvangwa, a Mugabe menesztését célzó kampány vezetõje a televíziós beszéd után a Reuters brit hírügynökségnek megerõsítette, hogy folytatják a tervezett alkotmányos vádemelési eljárást, és tömegtüntetéseket ígért szerda estére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »