Zuckerberg beolvasott Obamának az NSA miatt

Zuckerberg beolvasott Obamának az NSA miatt

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és csalódottságát fejezte ki a kormány által használt kém- és hackerprogramok miatt.

„Amikor mérnökeink fáradhatatlanul dolgoznak a biztonság javításán, úgy képzeljük, hogy a bűnözőktől védjük Önöket, nem a saját kormányunktól” – írta Zuckerberg helyi idő szerint csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben.

Álságos megjegyzésnek tűnhet ez egy olyan óriáscég vezetőjétől, amely emberek adatait halmozza fel és adja el nagyban, de Zuckerberg panasza konkrétan egy dologra irányul: a hackelésre. Aggodalmai egy nemrég napvilágra került jelentésen alapulnak, amely Edward Snowden volt NSA-alkalmazottól származó dokumentumok felhasználásával készült – jegyzi meg honlapján a bejegyzést ismertető CNN.

Zuckerberg aggodalmai a The Intercept nevű hírportálon közölt jelentésen alapulnak, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) „fegyvert csinált” az internetből, lehetővé téve rossz szoftverek tömeges bejuttatását ártatlan emberek számítógépébe: a QUANTUM programmal az NSA hozzáférhet a felhasználók böngészőjéhez.

„Az amerikai kormánynak az internet élharcosának kellene lennie, nem a veszélyeztetőjének – írta bejegyzésében a Facebook-alapító. – Sokkal átláthatóbbaknak kell lenniük abban, amit tesznek, különben az emberek a legrosszabbra gondolnak.” Zuckerberg megjegyezte, hogy csalódottságában hívta fel az elnököt, de nem reménykedik gyors változásban. „Sajnos úgy tűnik, az igazi, teljes reformra még igen hosszú ideig kell várni” – vélekedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »