Zuckerberg cenzúrája ezúttal az identitáriusokra csapott le

Zuckerberg cenzúrája ezúttal az identitáriusokra csapott le

Szélsőséges tartalom miatt tiltották le a bevándorlásellenes Identitárius Generáció oldalát a Facebookról.
Az elmúlt hetek folyamán a szervezet Facebook-oldalai szépen fokozatosan eltűntek, eleinte minden magyarázat nélkül. Aztán kiderült, hogy valószínűleg „szélsőséges tartalom” miatt tiltották le őket. A tiltás az identitáriusok összes ágát érinti, értve ezalatt a britet, az osztrákot, az olaszt, a németet, a dánt, a magyart és a franciát is.

A tiltással kapcsolatban a francia identitáriusok kiadtak egy sajtóközleményt, amelyben a következő áll:

A Facebook el akar hallgattatni egy több százezer európai támogatóval bíró politikai közösséget azzal, hogy megtagadja az Identitárius Generáció jelenlétét a platformján. Az ügyvédünk már felvette a kapcsolatot a Facebookkal annak érdekében, hogy visszakerüljenek oldalaink. Ha ez nem történik meg, jogi lépések következnek majd.”

Hírdetés

A lépés azért is furcsa, mert Zuckerberg személyesen hangoztatta az utóbbi időben, hogy platformja politikailag semleges. Erre esküdözött például az amerikai kongresszus előtt tett meghallgatásán, ahol Ted Cruz texasi szenátor vonta kérdőre azzal kapcsolatban, hogy a Facebook politikailag miért elfogult.

Ted Cruz a meghallgatás során felidézte, hogy 2016-ban a Facebook rendszeresen kihagyta a jobboldali híreket a „trending news”, azaz a nagy olvasottsággal rendelkező és aktuális témákat felvonultató menüjében. A legemlékezetesebb eset az volt, mikor a cég egyszerűen letiltotta az 1,2 millió követővel rendelkező Diamond and Silk nevű, nyíltan Trumpot támogató oldalt.

Zuckerberg elismerte, hogy van alapja a vádaknak, hiszen a Szilícium-völgy valóban radikálisan baloldali hely, azonban kitart amellett, hogy a Facebook független.

Hasonló, jogos kérdésekre kellett egyébként válaszolnia Brüsszelben is Zuckerbergnek, ahol Nigel Farage illette kritikával a Facebook vezérigazgatóját, amiért népszerű, sokak által vallott konzervatív hangokat nyom el a Facebook. Zuckerberg itt is elismételte jól betanult szövegét, miszerint a Facebook egy politikailag semleges platform, de az identitáriusokat elnézve lehet, hogy a közösségi oldal tényleg hadilábon áll a szólásszabadsággal.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »