Zuhant a ZTE részvényára

Zuhant a ZTE részvényára

A ZTE  kínai mobil távközlési technológiai vállalat részvényára 38 százalékkal, 16 hongkongi dollárra zuhant szerdán a hongkongi tőzsdén, ahol először kereskedtek a cég részvényével két hónap kihagyás után. 

A ZTE piaci tőkeértéke szerdán csaknem 3 milliárd dollárral csökkent. A cég papírjainak kereskedését azután függesztették fel áprilisban, hogy leállt a cég termelése, mert az amerikai kormány megtiltotta a kínai cég amerikai beszállítóinak az alkatrészszállításokat.

A ZTE termékekben az amerikai alkatrészek aránya mintegy 30 százalék. A kínai cég

tavaly mintegy 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket amerikai gyártóktól.

A ZTE a negyedik legnagyobb mobil távközlési hálózatiberendezés-gyártó a világon az európai Ericsson és Nokia, valamint a kínai Huawei után.

Washington áprilisban tiltotta meg amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a kínai távközlési konszernnek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. A hét évre szóló tilalom, amelynek elrendelése után már pár nappal alapvető tevékenységeinek beszüntetésére kényszerült a ZTE, veszélybe sodorta vállalat fennmaradását.

A ZTE mintegy 70 ezer embert foglalkoztat.

Többszöri egyeztetés után június elején megállapodás született az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről. A technológiai vállalat hogy egymilliárd dollár bírságot fizet, valamint 30 napon belül lecseréli vezető testületeinek tagjait. Emellett letétbe kell helyeznie 400 millió dollárt, ami az Egyesült Államokat illeti meg, ha a kínai konszern nem tartja be a megállapodás feltételeit.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »